Jordbruket är idag, i likhet med de flesta andra branscher,
präglat av teknologiska framsteg. Men när det kommer till själva jorden som ska
brukas, så har allt fler börjat uppmärksamma att den tenderar att utarmas, och
även eroderas bort, över tid. Detta kan leda till allvarliga problem – inte
minst i kombination med klimatförändringarna. Matjorden har bland annat en viktig
roll att spela som en buffert för vatten. Ett jordlager som har tömts på sitt
organiska innehåll och tappat sin vattenhållande förmåga, gör att jordbruket
blir mer sårbart för förändringar i vädret. Det här är en av anledningarna till
att bönder runt om i världen har börjat utveckla och tillämpa jordbruksmetoder
som sätter jordens hälsa i centrum.
De här metoderna har fått olika namn, som till exempel regenerativt jordbruk, eller de mer
svåröversatta carbon farming eller conservation agriculture. Gemensamt för
dem alla är att de handlar om att vårda och bygga upp matjorden och på så sätt
öka dess naturliga bördighet. Huvudprinciperna är att man undviker att plöja,
man lämnar inte marken bar, man arbetar för att öka den biologiska mångfalden
både ovan och under jord, och man integrerar djurhållningen med växtodlingen på
markerna. Målet är att få en matjord med ett rikt och välmående ekosystem, och
en hög andel kolrikt organiskt material. Jorden kommer då att fungera som en
”svamp” som håller vatten och näringsämnen samtidigt som den är luftig och
porös.
Regenerativa jordbruk har tidigare uppmärksammats på grund
av att de använder metoder som ökar den biologiska mångfalden, binder
växthusgaser i marken, och producerar hälsosamma livsmedel. Men för de
lantbrukare som utvecklat och börjat använda sig av de här metoderna, har det ofta också handlat om att vilja arbeta förbyggande för att klara sig bättre under
förändrade förhållanden som torka, eller att klara sig ekonomiskt över tid. Nu
har det också kommit studier som handlar om vad omställningen har inneburit för
lantbrukarna själva – inklusive deras mentala hälsa och välbefinnande.
Utöver att de förbättrar jordens hälsa och minskar erosionen, erbjuder täckgrödorna också habitat för pollinatörer. Foto: USA:s jordbruksdepartment/Ron Nichols Bildtext: USA:s jordbruksdepartment |
Ju mer insektsgifter, desto fler skadedjur
En studie
utförd av forskare vid South Dakota State University och Ecdysis Foundation har
jämfört regenerativa och konventionella gårdar med majsodling i norra USA. Studien
visade att de regenerativa gårdarna hade 78% högre ekonomisk vinst än de
konventionella. Delvis kunde detta förklaras med att man hade betydligt mindre
kostnader för insatsmedel. Konventionella system har höga kostnader för varor
som utsäde, gödningsmedel och bekämpningsmedel. Dessa kostnader motsvarar i genomsnitt
32% av bruttoinkomsten för de konventionella gårdarna. En orsak till de stora
behoven av bekämpningsmedel är att man är hårt drabbade av skadeinsekter,
vilket ofta är ett resultat av bristen på biologisk mångfald. En mångfald av
insekter minskar förekomsten av skadeinsekter, genom t.ex. predation och
konkurrens. I undersökningen mätte man förekomsten av skadedjur, och det visade
sig att det fanns tio gånger fler skadedjur på de konventionellt odlade
åkrarna, som sprutats med insektsgifter, än på de regenerativa där man inte
använt några bekämpningsmedel.
Detta indikerar att gårdar där man arbetar förebyggande lyckas bättre än de där
man bekämpar skadedjur kemiskt. Att förlita sig på insektsgifter skapar ett
scenario där skadeinsekterna anpassar sig och därmed kan föröka sig. Andra metoder
som används på regenerativa gårdar och som minskar förekomsten av skadeinsekter
är täckgrödor på vintern, förlängda växelbruk, ökad mångfald längs fältkanter
samt att så in andra växter mellan raderna.
Regenerativa system har också mindre kostnader för
gödningsmedel, tack vare metoder som plöjningsfri odling, betande djur på
fälten, och täckodling med baljväxter på vintern. Forskarna konstaterade att
man hade en högre andel organiskt material i marken och en lägre jorddensitet
på de här gårdarna. Detta ökar jordens upptag av vatten, genererar mer mikroliv
och en större mångfald av jordorganismer, och anses utgöra grunden för jordens
bördighet och produktivitet.
Slutsatsen vad gäller kostnader är att genom att gynna
markbiologi, biodiversitet, och organiskt material i jorden, har de
regenerativa gårdarna mindre behov av kostsamma insatsvaror som insektsgifter
och gödningsmedel, och de hanterar skadedjur mer effektivt. I studien
konstaterade man ett tydligt samband mellan en högre andel organiskt material,
en lägre jorddensitet, och en högre ekonomisk lönsamhet.
Ökad efterfrågan på kött från betande djur
Utöver de lägre kostnaderna, hade de regenerativa gårdarna
också större intäkter än de konventionella – trots att majsskördarna var något
mindre. Det berodde delvis på diversifieringen – förutom majs så producerade
man också kött ifrån betesdjuren. Det är också vanligt att man säljer direkt
till konsument, i stället för till en mellanhand. Den tredje anledningen var
att produkterna kunde marknadsföras på ett annat sätt. När man kan visa att
maten kommer ifrån en regenerativ gård, där djuren går ute och betar och där
man arbetar med att skapa hälsosamma ekosystem, då blir kunderna mer köpbenägna
och mindre priskänsliga.
Betande djur anses gynna biologisk mångfald och
ekosystem, hindra erosion, och hjälpa till med att bygga upp matjorden.
Detta har uppmärksammats till exempel då FN varnade för att det bara återstår 60 skördar om världens matjordar fortsätter att ödeläggas i samma takt som nu,
eller när de senaste årtiondenas kraftiga minskningar av bland annat insekter och maskar har kunnat härledas till industrijordbruket. Betesmarkernas förmåga att lagra
in kol och därmed ha en dämpande inverkan på klimatförändringarna har också
bekräftats i ett antal studier, till exempel de som finns att läsa här, här, här, här och här. Det har också visat sig att metanet från djuren oxideras på en hälsosam betesmark. Kött från betande djur anses vidare ha en mer hälsosam sammansättning av fettsyror jämfört med kött från den industriella djurhållningen med kraftfoder,
samt ett högre innehåll av olika vitaminer och andra näringsämnen.
Försäljningen av så kallat gräsbeteskött är relativt liten i USA, men visar en
kraftigt uppåtgående trend – från 17 miljoner dollar 2012, till 272 miljoner
dollar bara fyra år senare.
Sammantaget kan man konstatera att lantbrukarna kunde få
högre intäkter genom att produkterna kunde marknadsföras på ett annat sätt,
genom att man kunde få ut fler inkomster från ett och samma fält, samt genom
att vinsterna gick direkt till lantbrukarna i stället för till mellanhänder.
Dyrbara droppar: att ta vara på vattnet
FN har upprepade gånger varnat för vad förlusterna av
matjord innebär. ”Att skala upp arbetet med att regenerera matjordarna i världen är avgörande för att uppnå FN:s högsta mål, inklusive kampen mot hungern”. Det budskapet framfördes av José Graziano da Silva, generaldirektör
för FN:s jordbruksorganisation FAO, i augusti iår.
”Degraderingen av matjordarna påverkar livsmedelsproduktionen, orsakar svält
och undernäring, ökar instabiliteten i livsmedelspriserna, tvingar människor
att lämna sina marker, leder till ofrivillig migration, och kastar miljoner ut
i fattigdom", sa han. Landdegraderingen är också huvudorsaken bakom utrotningen av arter, och underminerar tre miljoner människors möjligheter till ett
drägligt liv, enligt en rapport som publicerades i mars iår.
Detta samband har en direkt koppling till torkan, som idag
drabbar många jordbrukare runt om i världen. Degradering av matjordar leder
till en större sårbarhet inför skiftningar i väder och klimat. Enligt FAO:s
beräkningar, rinner 40% av regnvattnet bort från bar mark. Jordbruket står idag
för 70% av förbrukningen av färskvattenresurserna, och grundvattendepåerna
visar en minskande trend. En FN-rapport som kom 2016 förutspådde att hälften av världens befolkning kommer att leva under allvarlig vattenbrist år 2030, och
att världens efterfrågan på vatten då väntas överstiga utbudet med 40%.
Men jordbruksmetoder kan också bidra till att lösa
problemet. En hälsosam matjord med en hög mullhalt kan lagra stora mängder
vatten i och med att det organiska materialet i jorden kan hålla upp till 90% av sin egen vikt i vatten.
Att öka det organiska materialet i jorden med bara en procent, gör att jorden
kan hålla ytterligare 235 kubikmeter vatten per hektar, enligt USA:s jordbruksdepartement. Därför har regenerativt jordbruk framhållits som ett tillvägagångssätt för
gårdar att bli mer motståndskraftiga och klara ekonomin i tider av torka.
2017 gav FN ut en guide för hållbar förvaltning av matjordar, där man rekommenderar
många av de metoder som regenerativa jordbrukare utvecklar och använder. USA:s jordbruksdepartement har publicerat flera sammanställningar av
forskningsresultat om hur metoderna för ökad jordhälsa påverkar jordens
egenskaper. En av dessa fokuserar på förändringar i jordens vattenhållande förmåga. Där konstateras att
de system där man fokuserar på att förbättra matjordarnas hälsa förbättrar
motståndskraften mot torka och även väderevent med stora regnmängder.
Detta på grund av att i hälsosamma jordar kommer vattnet att tränga in bättre,
och fukten kommer att bibehållas bättre i jorden i och med att både avdunstning
och avrinning minskar. Återpåfyllningen
av grundvattnet kan i vissa fall också förbättras om mer vatten rinner igenom
jorden i stället för att rinna av eller avdunsta.
Kalifornien, Frankrike och Australien utmanar världen
I Kalifornien, en region som har drabbats hårt av torkan,
har delstatsregeringen tilldelat medel till ett program som kallas ”Kaliforniens initiativ för jordhälsa”.
Där ger man bönderna betalt för att tillämpa jordbruksmetoder som främjar
utvecklingen av hälsosamma matjordar.
”Med tanke på att vi är den ledande jordbruksstaten i vår
nation, är det viktigt att Kaliforniens matjordar är hållbara och
motståndskraftiga mot klimatförändringar… Administrationen kommer att arbeta
med flera nya initiativ för att öka
kolhalten i jordarna och etablera långsiktiga mål för nivåerna av kolhaltigt
(organiskt) material i alla jordar i Kalifornien.” säger Kaliforniens guvernör,
Jerry Brown.
Initiativets syften är att:
·
Förbättra växternas hälsa och öka skördarna.
·
Öka mängden vatten som tränger ner i jorden och
som stannar där.
·
Förebygga erosion.
·
Lagra kol från atmosfären och minska utsläppen
av växthusgaser.
·
Förbättra vattenkvalitén och motverka
övergödningen av vattendrag och hav.
·
Öka den biologiska mångfalden och skapa mer
habitat för olika arter.
I samband med det så kallade Global Climate Action Summit,
som hölls i september iår i San Francisco, lanserade delstaten Kalifornien
tillsammans med Frankrike en global utmaning för jordhälsa – the Global Soil Health Challenge. Man
utmanar därmed samtliga regeringar i världen att anta program för jordhälsa som
en del i sin klimatpolitik. Hittills har åtta länder gjort detta. Kalifornien
har avsatt 22,5 miljoner dollar till programmet för jordhälsa.
I Australien, där torkan har klassats som ”katastrofal”,
har man bildat organisationen Soils for Life, som arbetar med hur man bättre
kan ta hand om jordbruksmarkerna, för att dessa ska kunna behålla en större del
av det regn som faller. Organisationen har beräknat att femtio procent av
regnvattnet i dagsläget avdunstar från markerna, och aldrig kommer till nytta i
jordbruket. Soils for Life förespråkar nu "en så omfattande övergång till regenerativ
landskapsförvaltning som möjligt", och har genomfört mer än 100 fallstudier av gårdar som har genomfört en sådan omställning.
Ett sådant exempel är lantbrukaren Martin Royds på gården Jillamatong i New
South Wales i sydöstra Australien. Soils for Life:s analys visar att han under
en 10-årsperiod, från 2004 till 2013, hade i genomsnitt 230% högre vinst än genomsnittet för gårdar i sydöstra Australien, och att hans kostnader bara var 40%
av en genomsnittlig gårds kostnader. I en intervju med the Canberra Times
berättar Royds om hur han började arbeta med naturen i stället för emot, och
hur det har inneburit att hans produktionskostnader är minimala, och att han
har klarat torkan bättre än de flesta.
"Jag har vatten så det räcker till hela stan"
säger han.
Biologisk mångfald och planerat bete förbättrar matjordens hälsa och produktionskapacitet avsevärt på Mike McDonalds gård nära Palmyra, Nebraska. Foto och bildtext: USA:s jordbruksdepartment |
Flera faktorer påverkar välbefinnandet
Lantbrukare är hårt pressade på många håll i världen, och en
av de stora utmaningarna är ekonomin. Många är högt skuldsatta, och priserna
som man kan ta ut för sina produkter är låga – ibland till och med lägre än kostnaderna för att producera dem.
Har man då samtidigt stora kostnader för insatsvaror, så kan det bli svårt att
få det att gå ihop. I USA minskade nettoinkomsterna för jordbrukare med 45%
mellan 2013 och 2016. Det är den kraftigaste nedgången på så kort tid sedan den stora depressionen på 1930-talet.
Det senaste årtiondet har landet förlorat 30% av sina mjölkgårdar.
Man har också sett kopplingar mellan den svåra ekonomiska situationen och den
mentala hälsan. Lantbrukare har en högre andel självmord än någon annan
yrkesgrupp i USA - nästan fem gånger högre än befolkningen i stort. Också i Sverige kämpar många lantbrukare med vikande lönsamhet och många har
svårt att klara sig. Sedan 1990 har 90% av alla gårdar i de svenska slättbygderna lagts ner och jordbruksmarken har under samma period minskat med hundratusentals hektar.
Forskare vid universitetet i Canberra i sydöstra Australien,
har gått ut med en debattartikel där man skriver att nödhjälpen som
bönderna får vid torka inte räcker. Man måste också hjälpa bönderna med hur de
kan arbeta mer förebyggande, skriver de. "Det finns ingen enkel fix för
torka", skriver de, men "vi kan lära mycket från åtgärder som bönder
redan vidtar. Tusentals lantbrukare har investerat i motståndskraft mot torka
under ett antal år, till exempel genom förändringar i hur man hanterar
betesdjuren eller vattnet." fortsätter de och konstaterar att man ofta har
gjort dessa investeringar utan någon form av stöd, och under stor press från
såväl marknadsförhållanden som väderförhållanden. "En investering som
många lantbrukare har gjort är en övergång till regenerativt jordbruk, där hela
gården ställs om, med målet att bättre kunna använda naturliga
ekosystemprocesser för att stödja produktionen" skriver forskarna, som
kommit fram till att detta kan förbättra motståndskraften mot torka, men att
ytterligare forskning behövs för att kunna ge bättre och mer detaljerad
rådgivning till bönderna. Man uppskattar
att det finns minst 5000 regenerativa gårdar i Australien. En studie från
universitetet i Canberra och Australian National University har specifikt
tittat på hur övergången har påverkat lantbrukarnas mentala hälsa.
I studien har man undersökt lantbrukare med betande djur i New South Wales, i
sydöstra Australien. Slutsatserna i studien var att de regenerativa
jordbrukarna hade ett större välbefinnande, ett bättre allmänt hälsotillstånd,
samt en större optimism och förmåga att vara effektiva och utvecklas.
Källor
[1] “Regenerative agriculture: merging farming and natural resource conservation profitably” studie publicerad i januari 2018 https://peerj.com/articles/4428.pdf
[2] Sidan 3 i studien “Regenerativeagriculture: merging farming and natural resource conservation profitably”
https://peerj.com/articles/4428.pdf
[3] “Grazing Lands Conservation Initiative”, USA:s jordbruksdepartement https://www.nrcs.usda.gov/wps/portal/nrcs/main/national/people/partners/glci/
[4] ”Only 60 Years of Farming Left If Soil Degradation Continues”, Scientific American https://www.scientificamerican.com/article/only-60-years-of-farming-left-if-soil-degradation-continues/
[5] ”Warning of ‘ecological Armageddon’ after dramatic plunge in insect numbers”, The Guardian https://www.theguardian.com/environment/2017/oct/18/warning-of-ecological-armageddon-after-dramatic-plunge-in-insect-numbers
[6] ”The Coming Worm Apocalypse Should Terrify You”, The Daily Beast https://www.thedailybeast.com/the-coming-worm-apocalypse-should-terrify-you
[7] ”Impacts of soil carbon sequestration on life cycle greenhouse gas emissions in Midwestern USA beef finishing systems”, studie publicerad i maj 2018 https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308521X17310338
[8] ”The role of ruminants inreducing agriculture’s carbon footprint in North America”, studie publicerad
2016 http://www.jswconline.org/content/71/2/156.full.pdf+html
[9] ”Soil Carbon Sequestration Impacts on Global Climate Change and Food Security”, studie publicerad 2004 http://science.sciencemag.org/content/304/5677/1623
[10] GHG Mitigation Potential of Different Grazing Strategies in the United States Southern Great Plains, studie publicerad 2015 https://www.mdpi.com/2071-1050/7/10/13500/htm
[11] “Trapping Carbon In Soil Key For Protecting Global Food Security, Dealing With Climate Change”, ScienceNews, 2004 https://www.sciencedaily.com/releases/2004/06/040614080953.htm?utm_medium=cpc&utm_campaign=ScienceDaily_TMD_1&utm_source=TMD
"New Climate Solutions", föreläsning av klimatforskaren och mikrobiologen Walter Jehne https://www.youtube.com/watch?v=3FtcsIRM7LE&fbclid=IwAR1vgDeuX368lmBNsRaIHtHDSRPwPw49ESH1H8_OgubA3lJazGBSQNr6e3A&app=desktop
"New Climate Solutions", föreläsning av klimatforskaren och mikrobiologen Walter Jehne https://www.youtube.com/watch?v=3FtcsIRM7LE&fbclid=IwAR1vgDeuX368lmBNsRaIHtHDSRPwPw49ESH1H8_OgubA3lJazGBSQNr6e3A&app=desktop
[23] “California’s Healthy Soils Initiative”, officiell hemsida https://www.cdfa.ca.gov/healthysoils/
[24] Global Soil Health Challenge https://plantingseedsblog.cdfa.ca.gov/wordpress/?p=16083
[25] Healthy Soils Program https://www.cdfa.ca.gov/oefi/healthysoils/
[26] “’Catastrophic’ drought conditions will only get worse, bureau warns”, Perth Now, September 2018 https://www.perthnow.com.au/news/qld/catastrophic-drought-conditions-will-only-get-worse-bureau-warns-ng-9b2ab2dfaca320d6f2c870dc4d800afd
[27] Soils for Life, officiell
hemsida http://www.soilsforlife.org.au/home/index.html
[28] “How a farmer went from ‘the moron approach’ to a farm full of water”, Canberra Times, augusti 2018 https://www.canberratimes.com.au/national/how-a-farmer-went-from-the-moron-approach-to-a-farm-full-of-water-20180817-p4zy23.html
[29] “Counting the Costs of Agricultural Dumping”, rapport från Institute for Agriculture and Trade Policy, 2017 https://www.iatp.org/sites/default/files/2017-06/2017_06_26_DumpingPaper.pdf
[30] “Focus on the farm economy”,
House Committee on Agriculture https://agriculture.house.gov/issues/issue/?IssueID=14903
[31] “Licensed Dairy Farm Numbers Drop to Just Over 40 000”, Milk Magazine, februari 2018 https://www.milkbusiness.com/article/licensed-dairy-farm-numbers-drop-to-just-over-40000
[32] “Farmers have highest suicide rate of all occupations”, The Daily Republic, februari 2018 http://www.mitchellrepublic.com/business/4406274-farmers-have-highest-suicide-rate-all-occupations
[33] ”9 av 10 jordbruk borta på 25 år”, SVT nyheter/vetenskap, 2015 https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/9-av-10-jordbruk-borta-pa-25-ar
[34] “Enorm strukturomvandling – svenskt jordbruk läggs ner i det tysta”, tidningen Extrakt
2014 http://www.extrakt.se/jordbruk-och-djurhallning/en-jattelik-omvandling-i-det-tysta/
[35] “To help droght-affected farmers, we need to support them in good times as well as bad”, The
Conversation, augusti 2018 http://theconversation.com/to-help-drought-affected-farmers-we-need-to-support-them-in-good-times-as-well-as-bad-101184
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar